Witaj nieznajomy! Zapraszamy Cię do zgłębiania wiedzy i odkrywania świata!
Na pewno się polubimy ;-)

Strona wykorzytuje pliki cookies
+9 głosów
Niesamowita historia ewolucji czerwonego sosu, czyli czym właściwie jest ketchup? (artykuł)
Dzisiaj ketchup można spotkać niemal w każdej lodówce, czy barze szybkiej obsługi i choć zapewne kojarzony jest z przysmakiem rodem z Ameryki, jako nieodłączny towarzysz frytek, czy kiełbasek z grilla serwowanych na całym świecie, to jego historia sięga XVII wieku i ma swój początek w Chinach!

Jest koniec XVII wieku i sos zwany ketchupem ma niewiele wspólnego z dzisiejszym przysmakiem. Z początku był miksturą z marynowanych ryb i przypraw, której bazą była zupa polinezyjska, zwaną "kee-chiap", w tłumaczeniu oznacza "zaprawę z marynowanych ryb". Składała się prawdopodobnie z cebuli, sardynek, fasoli, orzeszków arachidowych, oraz sporej ilości ziół. Stopniowo sos zdobywał coraz większą popularność, a za sprawą podróżników trafił do mieszkańców regionów leżących obecnie na terenie Malezji i Singapuru. W tamtym czasie owe tereny należały do Imperium brytyjskiego. W ten sposób ketchup zawitał do Anglii, oraz z indonezyjsko-malajskiego słowa "kechap" powstało angielskie określenie "ketchup". Z biegiem lat i historii, a także kolejnych podróży międzykontynentalnych, sos o nazwie ketchup trafił do Ameryki i około 1801 ukazał się przepis na keczup pomidorowy, autorstwa Sandy Addison w amerykańskiej książce kucharskiej pod tytułem "Sugar House Book". Siedemdziesiąt lat później podczas gdy Anglicy szukali smaku idealnego, dodając do niego grzyby, Amerykanie zrobili to, na co wszyscy czekali ‒ postawili ostatecznie na pomidory. Około 1890 roku sos został przez Henry Johna Heinz'a zasymilowany i poddany modyfikacjom smakowym tak, aby zadowolić amerykańskie podniebienia. Początkowo doprawiano go jedynie solą, pieprzem oraz takimi przyprawami jak: gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, oraz imbir. Był również o wiele bardziej wodnisty od sosu, którym dziś polewamy potrawy. Z czasem jednak zaczęto dodawać do niego cukier oraz ocet, a sam keczup stał się bardziej gęsty. W Europie ketchup pojawił się tuż po wojnie, przysyłany wraz z darami zza wielkiej wody. Wtedy też trafił do Polski i stał się dodatkiem numer jeden, odsuwając nieco w cień musztardę oraz chrzan.

Obecnie podstawowe składniki ketchupu to oczywiście pomidory, cukier, sól, ocet, ziele angielskie, cebula oraz różne przyprawy. W niektórych regionach świata produkuję się inne odmiany ketchupu. Dla przykładu z Filipin pochodzi ketchup bananowy który bardzo dobrze komponuje się z owocami morza, rybami, krabami, kurczakiem oraz wieprzowiną. Pomijając fakt iż jego struktura i kolor przypomina jak by już raz został zjedzony. Dlatego obecnie ketchup z bananów jest farbowany na kolor czerwony, aby nie odstraszał wyglądem.

Podsumowując, ketchup od swojego początku do chwili obecnej, przebył bardzo długą drogę. Najważniejszym jednak atutem ketchupu jest jego smak, który faktycznie idealnie komponuje się ze smakiem wielu potraw. Pewien fan club ketchupu z Nowego Yorku promuję swoje działania hasłem brzmiącym - „nieważne co jesz, ketchup zawsze pasuje idealnie” i trudno się z tym nie zgodzić!

Jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa dotycząca tego przysmaku - WYMOWA fonetyczna. Według prof. Miodka oraz prof. Bralczyka poprawna wymowa to "keczup", zamiast "keczap" - tłumacząc z angielskiego.

(Źródło: szefpoleca.pl)
335 wyświetlenia 24 - Wrzesień - 2015

Twój Komentarz

Pseudonim (nieobowiązkowe)
Prywatność: Twój adres e-mail będzie używany tylko do wysyłania powiadomień.
Weryfikacja anty-spamowa
Aby uniknąć tej weryfikacji w przyszłości, zaloguj się lub zarejestruj.